...

Tweede huis financieren

door | jul 28, 2022 | Geld lenen | 0 Reacties

Heb je altijd al gedroomd van een tweede huis in Nederland of het buitenland? Dan zal hiervoor een redelijk budget moeten zijn. Aangezien de meeste mensen niet zomaar een dergelijk bedrag op kunnen hoesten, zijn er gelukkig ook manieren om een tweede woning te financieren.
Tot €150.000,- | Snel duidelijkheid
 • Vanaf 3,90%
 • Minimaal €5.000,- lenen
 • Binnen enkele uren antwoord
 • BKR toetsing

★★★★: 8/10

Krediet groep nederland
Tot €100.000,- | Binnen uren duidelijkheid
 • Vanaf 3,90%
 • Minimaal €5.000 lenen
 • Looptijd: maximaal 120 maanden
 • Jarenlange ervaring in kredieten

★★★★★: 8,7/10

Tweede huis financieren

Zo kun je uiteraard geld lenen voor een tweede huis. Maar op welke manieren is dit mogelijk en wat is dan de beste mogelijkheid? Op deze pagina gaan we je alles vertellen over een tweede woning financieren en waar je op moet letten bij het bepalen van de leenvorm.

Hypotheek voor tweede huis

Het financieren van een tweede huis doe je meestal door middel van een hypotheek. Echter gelden er voor een tweede woning andere voorwaarden wat betreft de hoogte van de hypotheek. Daarbij zijn er maar weinig banken waarbij je een hypotheek kunt afsluiten voor een tweede huis. In dergelijke gevallen maakt het vaak ook niet uit of je de tweede woning als hoofdverblijf of recreatiewoning gaat gebruiken.

Toch zijn er mogelijkheden om een hypotheek voor een tweede woning af te kunnen sluiten. Hier zitten dan strenge regels en voorwaarden aan verbonden. Ook zal je er rekening mee moeten houden dat je vaak veel eigen geld zal moeten inleggen aangezien een tweede hypotheek niet volledig wordt gefinancierd.

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek voor tweede huis?

Wil je een tweede huis financieren door middel van een hypotheek? Dan worden er strenge voorwaarden gesteld. Om je een duidelijk beeld te geven van de regels en voorwaarden hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Het is verplicht om eigen geld in te brengen;
 • Er gelden beperkingen voor het verhuren van de woning;
 • Door het verhoogde risico geldt er een renteopslag;
 • Er worden bouwkundige eisen gesteld aan de woning;
 • Je kunt slechts 60% tot 80% van de koopsom financieren;
 • Er geldt een kortere looptijd van maximaal 25 jaar;
 • Je mag niet permanent in de woning verblijven.

Hoe kan ik een tweede woning financieren?

Een tweede woning financieren kan op verschillende manieren. Echter zal er vaak eerst gekeken worden naar de mogelijkheden met een hypotheek. Zo is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten, maar kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om de hypotheek op de eerste woning te verhogen.

Mocht je voor beiden niet in aanmerking komen, doordat je bijvoorbeeld geen overwaarde hebt, dan zijn er nog twee andere manieren. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een kredietverstrekkers waar je een persoonlijke lening of doorlopend krediet kunt afsluiten. Dit zijn over het algemeen wel duurdere financieringsvormen en vaak lastiger om grote bedragen te lenen.

Tweede huis financieren met tweede hypotheek

De meest voordehand liggende manier van een tweede huis financieren is door middel van een tweede hypotheek. Voor een tweede woning gelden wel strenge voorwaarden omtrent het afsluiten van een tweede hypotheek. Om deze reden zijn er maar weinig banken die een hypotheek verstrekken voor een tweede huis of recreatiewoning.

Bij banken die een tweede hypotheek verstrekken geldt vaak een maximale financiering van 60% tot 80% van de woningwaarde. Het overige deel van de koopsom zal dus op een andere manier gefinancierd moeten worden. Dit kan door middel van eigen spaargeld of door het afsluiten van een persoonlijke lening.

Tweede huis financieren met overwaarde op eerste woning

Een tweede woning financieren met overwaarde van de eerste woning is één van de meest gekozen financieringsvormen. De meeste mensen die een tweede huis kopen hebben dan ook een flinke overwaarde op hun huidige woning. Met de overwaarde van de eerste woning kun je een tweede woning (deels) financieren.

Wanneer je overwaarde hebt is het mogelijk om de hypotheek te verhogen met het bedrag aan overwaarde. Met deze verhoging kun je de tweede woning financieren of in ieder geval een deel daarvan. Hoeveel je de hypotheek kunt verhogen hangt af van jouw inkomen en financiële situatie. Zo zal er door een bank getoetst worden of je de verhoogde maandlasten kunt betalen.

Persoonlijke lening voor tweede woning afsluiten

Heb je geen overwaarde op jouw woning en kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek? Dan zijn er altijd nog alternatieven, zoals een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening ontvang je het bedrag in één keer op je rekening waardoor je de aankoop van het huis rond kunt maken. Daarbij staan de maandlasten, rente en looptijd vast waardoor je precies weet wat je te wachten staat. Hoeveel je maximaal kan lenen hangt af van jouw inkomen en financiële situatie.

Financieren van tweede woning met doorlopend krediet

Wil je een tweede huis financieren met een doorlopend krediet? Dan kan dat in een aantal situaties een verstandige keuze zijn. Voornamelijk wanneer je van plan bent om een tweede woning te kopen waar nog van alles aan verbouwd moet worden. Het is in dergelijke situaties vaak lastig om in te schatten wat de totale kosten zullen worden waardoor een doorlopend krediet een goede keuze zou kunnen zijn.

Een doorlopend krediet kan gezien worden als een rekening waar je geld van kunt opnemen wanneer je dit nodig hebt. Alle afgeloste bedragen kunnen vervolgens weer opnieuw bij geleend worden tot het kredietlimiet. Hierdoor ben je flexibeler en kunnen onverwachtse en bijkomende kosten makkelijker gefinancierd worden. Hier staat wel tegenover dat je te maken hebt met variabele rente en geen vaste looptijd.

Financieren van tweede woning voor verhuur

Het financieren van een tweede woning voor verhuur werkt net weer even wat anders dat het financieren van een tweede huis als recreatiewoning of hoofdverblijf. Zo kun je hiervoor een speciale verhuurhypotheek afsluiten waarbij je tussen de 70% tot 90% van de woningwaarde kunt financieren.

De reden waarom je bij een verhuurhypotheek meestal iets meer kunt financieren heeft te maken met de huuropbrengsten die je ontvangt vanuit de tweede woning. Een groot voordeel is in dat geval dat je geen belasting betaalt over de huuropbrengsten wanneer je de tweede woning voor niet meer dan 70% van de tijd verhuurt. Lees er meer over de site van de Belastingdienst.

Tweede woning in Nederland of buitenland?

Een tweede huis financieren in Nederland is vaak al erg lastig door alle regels en voorwaarden waaraan de woning moet voldoen. Zo zijn er maar weinig banken die een tweede hypotheek verstrekken voor een tweede woning in Nederland.

Wil je echter graag een tweede huis financieren in het buitenland? Dan krijg je te maken met nog meer aanvullende voorwaarden. Dit komt doordat de bank in het buitenland nog meer risico loopt. Er zijn tegenwoordig dan ook nauwelijks nog banken te vinden die een buitenlandhypotheek verschaffen. Laat je altijd goed adviseren wanneer je een tweede huis gaat kopen voordat je de financiering rond gaat maken.

Kredietverstrekkers voor tweede woning vergelijken

Kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek of heb je niet genoeg overwaarde op jouw eerste woning? Dan zijn er gelukkig nog alternatieven mogelijk om alsnog een lening voor een tweede woning af te sluiten, namelijk door middel van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Hiervoor kun je op zoek gaan naar een (online) kredietverstrekker die het mogelijk maakt om een tweede huis te financieren. Hierbij zal er gekeken worden naar jouw inkomen en financiële situatie om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Ga daarom op zoek naar de kredietverstrekker met de beste voorwaarden en de laagste rente door verschillende aanbieders te vergelijken in onze handige vergelijker.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: jul 28, 2022 @ 00:00

Persoonlijke lening vergelijken

“De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm in Nederland. Mede doordat het leendoel zelf is in te vullen.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag
Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8,5 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000,-

Voorwaarden

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen
9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3
Krediet groep nederland

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

 € 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet

4

Krediet groep nederland
Binnen enkele uren duidelijkhied

★★★★

7,6 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten

5

Krediet groep nederland
Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,3 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5
Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem

6

Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000,-

Voorwaarden

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet
Beoordeeld met een 8,4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende kredietverstrekker.

Alternatieve leenvormen

Bekijk alternatieve leenvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.