...

Spaarrente vergelijken

door | sep 8, 2022

Spaarrente van de spaarrekening vergelijken of ben je op zoek naar waardevolle informatie over deze populaire spaarvorm? Je bent precies op de goede plek. We hebben op deze plek namelijk alle belangrijke punten voor je beschreven. Je ook kunt direct de keuze maken om alle verstrekkers te vergelijken op de voorwaarden en hoogste spaarrente.
ICS go card
Openbank, de online bank
  • Rendement vanaf dag één!
  • Vanaf 2% rente
  • Gratis betaalpas
  • Gratis spaarrekening
  • Depositogarantiefonds uit Spanje

★★★★: 8,5/10

Vind de beste spaarrente

Verschillende (online) banken vergelijken op basis van rentes, prijzen, kenmerken en beoordelingen.

Spaarrekeningen vergelijken

“In de huidige tijd ligt de spaarrente zeer laag, soms staat die zelfs negatief en moet je bij betalen om te sparen. Gelukkig heb je nog een aantal aanbiedingen waar je terecht kunt. Eventueel kan een spaardeposito goed uitkomen.”

– Rebecca Nunez | Product expert

1
Krediet groep nederland
Met gratis spaarrekening

★★★★

8,5 / 10

Kosten p/m

Gratis

Spaarrente

Minimaal 2% p/j

Garantiestelsel

Spanje

2
Krediet groep nederland

Vrijgesteld van bronbelasting

★★★★

8,3 / 10

Kosten p/m

Gratis

Spaarrente

0,50% per jaar

Garantiestelsel

Frankrijk

3
Krediet groep nederland
Rentebijschrijving per kwartaal

★★★★

8 / 10

Kosten p/m

Gratis

Spaarrente

0,25% per jaar

Garantiestelsel

Zweden

4
Krediet groep nederland
Vrijgesteld van bronbelasting

★★★★

7,7 / 10

Kosten p/m

Gratis

Spaarrente

0,23% per jaar

Garantiestelsel

Zweden

5
Krediet groep nederland
Gemakkelijk online aanvragen

★★★★★

7,3 / 10

Kosten p/m

Vanaf €2,95,-

Spaarrente

0% per jaar

Garantiestelsel

Nederland

6
Krediet groep nederland
Voordelige spaardeposito

★★★★

8,5 / 10

Kosten p/m

Gratis

Spaarrente

2,10% per jaar

Garantiestelsel

Heel Europa

Welke partijen vergelijken wij onder andere?

Leningenhypotheek.com bied je een betrouwbare vergelijking. Behaal de laagste jaarkosten & profiteer van de hoogste spaarrentes. Meer weten? Lees onze informatiegidsen.
ICS go card
Openbank, de online bank
  • Rendement vanaf dag één!
  • Vanaf 2% rente
  • Gratis betaalpas
  • Gratis spaarrekening
  • Depositogarantiefonds uit Spanje

★★★★: 8,5/10

Wat is sparen en hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Wat is sparen nu precies? Op deze pagina zullen we je alles vertellen over de populairste spaarvormen in Nederland. De meeste mensen sparen voor grote uitgaven, hierbij kun je denken aan een gloednieuwe auto of een verre vakantie. Je kunt in Nederland sparen middels verschillende spaarvormen. Deze worden aangeboden door grootbanken en financiële instellingen.

Voordat je begint met sparen is het goed om te weten hoe alle spaarvormen precies in elkaar zitten. Je ontvangt namelijk een beloning voor het stallen van je vermogen op een spaarrekening, ook wel de spaarrente genoemd. Om antwoord te krijgen op je vraag: wat is sparen? Raden we het je aan om snel door te lezen op deze pagina waar we je alles vertellen over de spaarrente en spaarrekening.

Hoe werkt sparen?

Zoals we je hierboven al hadden verteld is het in Nederland mogelijk om middels verschillende spaarvormen te sparen. Het klinkt wellicht allemaal wat complex maar dit valt best mee. Wanneer je kiest voor sparen middels een spaarrekening in combinatie met een spaarrente bewaar je je geld op een rekening van de bank. Dit is natuurlijk niet verplicht, je kunt je spaargeld natuurlijk ook bewaren in de welbekende schoenendoos.

Vandaag de dag beschikt vrijwel iedereen over een spaarrekening. Niet alleen door de toename in het digitale geld, ook de veiligheid is een belangrijke factor. Je moet er niet aan denken dat al je opgebouwde spaargeld opgaat in een woningbrand. Daarnaast is de kans op inbraak vele malen groter.

Daarnaast ontvang je geen beloning in de vorm van de hoogste spaarrente wanneer je je geld in een schoenendoos stopt. Een spaarrekening levert je dan ook een jaarlijks rendement op. Zoals we je al kort hadden verteld ontvang je een spaarrente percentage over de totale som.

Deze wordt bij de meeste spaarrekening verstrekkers jaarlijks uitgekeerd en automatisch worden bijgestort op de spaarrekening. Wil je een spaarrekening openen dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de rente spaarrekening. We zullen je hier meer over vertellen bij het stukje over de spaarrekening rente.

Verschillende spaarvormen, uit welke moet ik kiezen?

In Nederland bestaan er verschillende spaarvormen waar je uit kunt kiezen wanneer je geld bij een bank wil stallen. Elke spaarvorm heeft zo zijn voor- en nadelen en voorwaarden. We hebben hieronder precies uitgelegd uit welke spaarvormen je kunt kiezen.

Deposito spaarrekening

Een bekende spaarvorm is de deposito spaarrekening. Deze spaarvorm laat zich voornamelijk kenmerken door het vastzetten van het spaargeld voor een lagere periode. Hierbij wordt de voorwaarde gesteld dat je tussentijds niets kunt opnemen op bijstorten op de deposito. Je zult pas weer gebruik kunnen maken van je vermogen wanneer de looptijd is verstrekken.

In de meeste gevallen kun je bij deze spaarvorm kiezen uit verschillende looptijden. Deze variëren voornamelijk van 3 maanden tot 25 jaar. Gedurende deze tijd is het dan ook niet mogelijk om gebruik te maken van je spaargeld.

Voor het vastzetten van je spaargeld voor een langere periode ontvang je een beloning in de vorm van een vaste spaarrente. Deze rente zal gedurende de looptijd niet stijgen of dalen. Je weet dan ook precies hoeveel spaarrente je over de looptijd verdient. Houd echter wel rekening met het feit dat de inflatie ervoor kan zorgen dat je spaargeld minder waard wordt.

De vrij opneembare spaarrekening

De meest populaire spaarvorm is de vrij opneembare spaarrekening. De naam verklapt het grootste kenmerk van deze spaarvorm eigenlijk al een beetje. In tegenstelling tot een spaardeposito kun je ten allen tijde een gewenst bedrag opnemen van je spaarrekening. In de meeste gevallen houdt dit in dat een persoon kiest voor het overzetten van geld van de spaarrekening naar de betaalrekening.

Daarnaast is het storten van geld op een vrije opneembare spaarrekening geen enkel probleem. Echter is het wel zo dat je te maken hebt met een variabele spaarrente. Daarnaast is de rente voor deposito hoger dan een vrije opneembare spaarrekening.

De internet spaarrekening begint populairder te worden

De internet spaarrekening begint steeds populairder te worden. Een online spaarrekening heeft dan ook zo zijn voordelen. De keuze voor een internet spaarrekening wordt ook wel internet sparen genoemd. Daarnaast kun je een internet spaarrekening ook tegenkomen onder de naam “online spaarrekening”.

Een internet spaarrekening laat zich voornamelijk kenmerken door het volledige beheer dat via het internet verloopt. Vaak levert de verstrekker haar diensten ook via het internet. Dit klinkt misschien gek maar het brengt een flink aantal voordelen voor de spaarder met zich mee.

Via je online spaarrekening is het mogelijk om ten allen tijde je spaargeld zowel te storten als op te nemen. Daarnaast beschik je altijd over een online financieel overzicht. Je weet dan ook precies waar je aan toe bent. Veel spaarrekening verstrekkers bieden een internet spaarrekening aan haar spaarders. Het beheren middels internet is dan ook de standaard geworden.

Voordelen internet spaarrekening

Er zitten voordelen verbonden aan internet sparen welke we graag met je willen bespreken. Met een online spaarrekening ben je niet meer afhankelijk van de bank of een bankmedewerker. Je beschikt altijd over je geld en kunt dit zelf beheren. Het grootste voordeel wordt vooral behaald wanneer we kijken naar de kosten besparing.

De verstrekker van deze spaarvorm hoeft namelijk geen bankmedewerkers aan te nemen. Dit zul je voornamelijk terugzien in de spaarrente wanneer je kiest voor internetsparen. Wanneer we kijken op de markt zien we dat er bij een internet spaarrekening een hogere rente wordt geboden dan de traditionele spaarrekening.

Spaarrekening kind

De spaarrekening kind spaarvorm is voornamelijk interessant voor ouders met een pasgeboren zoon of dochter. De spaarrekening kind wordt ook nog wel eens spaarrekening baby of spaarrekening voor kleinkind genoemd. Bij de geboorte wordt er door de meeste ouders in Nederland gekozen voor de spaarrekening kind.

Vaak wordt er gekozen voor een spaarrekening kinderen bij de bank waar de ouders ook aan verbonden zitten. Echter levert dit niet altijd de hoogste spaarrente op. We raden het je aan om ook voor de spaarrekening kind een vergelijking te maken tussen alle aanbieders.

Een spaarrekening kind is eigenlijk precies hetzelfde als een vrije opneembare spaarrekening. Echter is de spaarrekening voor kind voorzien van voordelen welke zijn toegespitst op kinderen. Wil je een spaarrekening openen kind dan zul je een variabele spaarrente ontvangen. Een spaarrekening baby, kinderen of kleinkind is eigenlijk altijd een goede beslissing. Het kan namelijk nooit kwaad om geld achter de hand te hebben voor bijvoorbeeld een opleiding.

Daarnaast kun je ten alle tijden geld storten en opnemen. Vaak ontvangen de kinderen elk jaar een leuke cadeautje. Daarnaast is het een goede eerste stap om je kind of kleinkind kennis te laten maken met sparen en geld.

Spaarrekening kind ook in de vorm van een deposito?

Sommige verstrekker bieden ook de zogenaamde kinderspaardeposito aan. Deze werkt vrijwel precies hetzelfde als een standaard spaardeposito. Je ontvangt namelijk een vaste rente gedurende de gekozen looptijd.

Deze zal dan ook niet dalen of stijgen. Bij het storten van grote bedragen kan dit extra rendement opleveren. Er wordt dan ook steeds vaker voor gekozen. Al helemaal met de huidige spaarrente bij grootbanken in Nederland.

Groen sparen met de groene spaarrekening

Wil jij groen sparen? Dan zul je moeten kiezen voor de zogenaamde groene spaarrekening. Je ziet en hoort deze spaarvorm steeds vaker. Echter weten niet veel mensen wat de groene spaarrekening nu precies inhoudt. De keuze voor een groene spaarrekening laat zich voornamelijk kenmerken door het feit dat de spaarder weet dat hij of zij groen spaart.

Wat is groen sparen precies?

Groen sparen met een groene spaarrekening. Het klinkt wellicht wat vaag, wat is groen sparen dan precies? Welke activiteiten worden hieronder geschaald? Het vermogen middels groene spaarrekeningen en deposito’s worden geïnvesteerd in duurzame wereldwijde initiatieven. Deze initiatieven zullen onder andere leiden tot een vergroening en verduurzaming van ons milieu.

Waar kan ik een groene spaarrekening afsluiten?

Een groene of duurzame spaarrekening kun je afsluiten bij meerdere banken in Nederland. Een groene spaarrekening openen is dan ook niet moeilijk. De ASN bank of Triodos staan bekend om haar groene en duurzame plannen en zijn dan ook voorloper op het gebied van groen sparen. Tevens kun je de keuze maken uit de ING, Rabobank of ABN Amro.

Voordelen groene spaarrekening

Wellicht vraag je je af hoe het zit met de voordelen van een groene spaarrekening. Het grootste voordeel van groen sparen wordt naast het de verbetering van de wereld behaald of fiscaal gebied. Let op, om gebruik te maken van de fiscale voordelen zul je je groene spaarrekening moeten afsluiten bij de Rabobank, ING of ABN Amro. Deze banken beschikken namelijk over het verplichte groene certificaat welke enkel en alleen worden uitgegeven door de Nederlandse Belastingdienst.

In Nederland geldt een grens voor het heffingsvrij vermogen. Kom je boven deze grens uit dan zal je hierover vermogensbelasting moeten betalen. Deze grens is vastgesteld op € 58.539,-. Het spreekt dan ook voor zich dat tot dit bedrag geen vermogensheffing betaalt. Beschik je over een fiscale partner dan wordt deze grens opgehoogd naar € 117.078,-. Kom je boven de grens dan is het slim om je geld om een groene spaarrekening te stallen.

Daarnaast ontvang je nog een fiscaal voordeel met groen sparen. Je ontvangt namelijk een heffingskorting in box 1 van 0,7%. Dit houdt in dat je 0.7% van het gespaarde bedrag van het belastbare inkomen mag aftrekken. Onderaan de streep zal dit je flink wat extra kosten aan de Belastingdienst besparen.

Zakelijk sparen met de zakelijke spaarrekening

Een zakelijke spaarrekening is speciaal opgezet voor de bedrijvigheid in ons land. Kapitaal voor grote investeringen moeten worden opgebouwd en ergens moet het geld worden gestald. De zakelijke spaarrekening is dan ook al snel gekozen. Je ontvangt hiervoor een zakelijke spaarrente. Het gaat in dit geval om het vermogen van het bedrijf en niet die van de privé persoon. Het maakt dan ook niet uit of de fysieke eigenaar van het bedrijf al over een particuliere spaarrekening beschikt.

Houd echter wel rekening met het feit dat het aanbod van zakelijke spaarrekening niet enorm is. Als we dit vergelijken met de particuliere variant is er een schraal aanbod. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor de zakelijke spaarrekening verstrekker waarbij ook de betaalrekening loopt.

De meeste ondernemingen kiezen voor zakelijk sparen wanneer ze een overschot hebben aan eigen vermogen en geen onnodige fiscale nadelen willen ondervinden. Daarnaast is het goed om te weten dat de zakelijke spaarrente in de meeste gevallen een variabele rente is.

Spaarrente vergelijken, hoe gaat het in zijn werk?

Spaarrente vergelijken begint steeds meer in populariteit toe te nemen. Niet gek want er bestaan verschillende spaarvormen en spaarders willen profiteren van de hoogste spaarrente. Een spaarrekening vergelijken levert je dan ook in de meeste gevallen de beste deal op met de hoogste spaarrente.

Wij moedigen het dan ook aan dat alle spaarders kiezen voor vergelijk spaarrente. Veel mensen denken dat je tijdens spaarrekening vergelijken enkel en alleen moet letten op het spaarrente overzicht, dit is niet het geval. Je zult namelijk ook goed moet kijken naar de gestelde voorwaarden tijdens spaarrente vergelijken. Het is op onze website dan ook mogelijk om te kiezen voor spaarrente vergelijken.

Top 10 spaarrente overzicht

We willen je graag helpen in de zoektocht naar de beste spaarrekening. We hebben dan ook een top 10 spaarrente overzicht opgesteld. Hierdoor wordt spaarrente vergelijken een eitje. Je kunt namelijk alle spaarrentes overzicht inzien en naast andere aanbieders leggen. Tevens kun je de voorwaarden inzien die net zo belangrijk zijn als de spaarrente. Het is via ons spaarrente overzicht mogelijk om direct te kiezen voor spaarrekening openen.

Tevens is het nog even goed om rekening te houden met verschillende soorten rentetarieven tijdens spaarrekening vergelijken. Zo kun je jezelf al wel voorstellen dat het vergelijken van een vrije opneembare spaarvorm met een deposito spaarvorm niet verstandig is. Deze spaarvormen beschikken namelijk over andere voorwaarden. Het verschaft je dan ook geen goed beeld van de actuele situatie.

Echter is het tijdens spaarrente vergelijk mogelijk om je aanbod te filteren op het type spaarvorm. Hierdoor weet je zeker dat je geen fouten maakt.

Aandachtspunten tijdens spaarrekening vergelijken

Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens spaarrente vergelijken goed en aandachtig let op de spaarrente zelf. Deze rente kan bij een traditionele spaarrekening kan stijgen of dalen. Dit wordt dan ook wel een variabele rente genoemd. Ben er zeker van dat je na het spaarrekening vergelijken beschikt over de hoogste spaarrente in combinatie met de best passende voorwaarden.

Je zult tijdens spaarrekening rente vergelijken al snel zien dat niet iedere verstrekker hetzelfde rentepercentage aanbiedt. In de meeste gevallen heb je met een vrij opneembare spaarvorm te maken met een variabele spaarrente. Vaak met de voorwaarde dat je tussentijds geld kunt storten en opnemen. Over de spaarrente zullen we verder op deze pagina uitweiden.

De spaarrente, het belangrijkste van de spaarrekening?

Is de spaarrente de belangrijkste factor van de spaarrekening? De spaarrekening rente is inderdaad één van de belangrijkste factoren van een spaarrekening. Tijdens spaarrente vergelijken zul je al snel zien dat de spaarrekening rente bij iedere verstrekker verschilt. Er bestaan tal van vragen over de spaarrente zoals: bij welke rente spaarrekening is het slim om te kiezen voor spaarrekening openen? Hoe zit het met de spaarrente 2022?

Zoals we je hebben verteld is het rentepercentage spaarrekening in de meeste gevallen variabel. De banken kunnen er dan ook voor kiezen om de spaarrekening rente gedurende de looptijd te laten stijgen of dalen.

Wij beschikken over een vergelijker waarin de huidige spaarrente van alle spaarrekeningen overzichtelijk worden weergeven. Samen met de voorwaarden kun jij een weloverwogen keuze maken. De meeste mensen kiezen voor het hoogste rentepercentage spaarrekening, echter is het van belang dat je ook rekening houdt met de bijbehorende voorwaarden. Deze voorwaarden bepalen namelijk of de huidige spaarrente en verstrekker goed bij jouw wensen en situatie passen.

Verschillende soorten rente spaarrekening

Het is goed om te weten dat er verschillen bestaan in het type spaarrente. Je kunt over een spaarrekening beschikken met een variabele of vaste rente. In de meeste gevallen heb je met een vrij opneembare spaarrekening te maken met een vaste rente op spaarrekening. Wellicht is het verstandig dat we even het verschil tussen de vaste en variabele spaarrente uitleggen.

Variabele spaarrente spaarrekening

Met de keuze voor een vrij opneembare spaarrekening wordt er door de bank of financiële instelling vrijwel altijd gebruik gemaakt van een variabele spaarrente. Dit houdt simpelweg in dat het rentepercentage spaarrekening gedurende de tijd kan gaan dalen of stijgen. Deze fluctuaties worden meestal beperkt tot maximaal 2 veranderingen per jaar.

Vaste spaarrente spaarrekening

Kies je voor de spaarvorm deposito dan zul je te maken krijgen met een vaste spaarrente. De rente spaarrekening zal bij deze spaarvorm hoger uitvallen dan bij een vrij opneembare spaarvorm. Je zet je geld namelijk voor een langere tijd vast. Je ontvangt de vaste rente spaarrekening over de gehele looptijd.

De vaste spaarrekening rente laat zich kenmerken door het feit dat het rentepercentage niet zal gaan dalen of stijgen. Je weet dan ook voor het openen van je deposito hoeveel rendement je maakt aan het einde van de looptijd.

Wil je over de hoogste spaarrente beschikken dan zul je zeker alle verstrekkers met elkaar te vergelijken. Samen met de voorwaarden is de spaarrente de belangrijkste factor van de spaarrekening. Wij vinden het niet gek dat veel mensen op zoek zijn naar de hoogste spaarrente. Het is dan ook de beloning die je ontvangt voor het stallen van je geld bij een bank of financiële instelling.

De hoogste spaarrente zorgt er dan ook voor dat je ingelegde vermogen gedurende de tijd meer waard wordt. Tevens is dit ook nodig door de jaarlijkse inflatie waardoor spaargeld minder waard wordt. Dit wordt dan ook deels gecompenseerd de spaarrekening rente. De vuistregel is dan ook hoe hoger de spaarrente, hoe hoger het rendement.

De hoogste spaarrente, hoe kom ik eraan?

Zoals we al zeiden is vrijwel iedereen op zoek naar de hoogste spaarrente. Iedereen die een spaarrekening opent bij de bank ontvangt over het ingelegde geld een rentebedrag. Spaargeld kan dan ook meer waard worden. Echter vraag veel mensen zich af hoe ze aan de hoogste rente spaarrekening moeten beschikken.

Zoals we je al meerdere malen hebben verteld kun je middels twee verschillende spaarvormen sparen. Namelijk via de vrij opneembare variant of de spaardeposito. Beide verschillen in voorwaarden en spaarrente. Echter ontvang je natuurlijk wel bij beide spaarvormen mogelijk de hoogste spaarrente.

Hoogste rente spaarrekening, waar op te letten?

Je zult rekening moeten houden met het feit dat de spaarrekening hoogste rente voornamelijk zin heeft wanneer dit percentage hoger ligt dan de inflatie. De inflatie is een groot nadeel aan het sparen. Door deze ontwikkeling wordt je opgespaarde geld minder waard waardoor je minder kunt kopen. Op de website van het CBS kun je de jaarlijkse inflatie terugzien.

Tevens is het goed om rekening te houden met de vermogensbelasting. Beschik je over de hoogste spaarrente en heb je al flink wat vermogen opgebouwd gedurende de tijd? De belastingdienst kan aanspraak maken op je vermogen middels de vermogensrendementsheffing. Deze heffing is van kracht wanneer je als alleenstaande beschikt over € 30.360 of meer.

De kosten spaarrekening

Wellicht vraag je je af hoe het zit met de kosten spaarrekening. Een goede vraag. Daarnaast zijn er ook mensen die op zoek zijn naar een gratis spaarrekening. We zullen alle vragen hieronder met je bespreken. De meeste verstrekkers van spaarrekeningen zullen geen kosten in rekening brengen wanneer je kiest voor spaarrekening openen. Echter spreken we hier wel over de directe kosten.

Er bestaan namelijk ook indirecte kosten welke de totale kosten spaarrekening beïnvloeden. Wanneer je namelijk kiest voor spaarrekening openen zal de verstrekker als voorwaarde stellen dat je ook over een betaalrekening beschikt bij de betreffende aanbieder. Deze kost in tegenstelling tot een spaarrekening wel geld. Houd rekening met het feit dat we het hierboven hebben over de vrij opneembare spaarvorm.

Je hebt namelijk ook spaarvormen waarbij de kosten spaarrekening anders in elkaar zitten. Hierbij zul je wel kosten moeten betalen voor het openen en aan het aanhouden van de betreffende spaarvorm.

De kosten van een vrij opneembare spaarrekening

Bij de meeste verstrekkers is het openen van een vrij opneembare spaarrekening volledig kosteloos. Zoals we je hebben verteld heb je binnen de categorie vrij opneembare spaarrekening ook nog varianten. Veel mensen vragen zich dan ook af of de spaarrekening kind, groene spaarrekening of zakelijke spaarrekening wel geld kost? Ook deze varianten kosten in de standaardsituatie geen geld.

Het is dan ook mogelijk om meerdere spaarrekeningen te openen. Dit kost je geen extra kosten en gaat niet ten koste van je rendement. Daarnaast is het ook goed om te weten dat de spaardeposito gratis is te openen.

Kosten die wel invloed hebben op je rendement zijn de kosten die je moet maken voor het openen van de betaalrekeningen bij verschillende verstrekkers. Zo’n betaalrekening wordt ook wel een tegenrekening voor de spaarrekening genoemd. Je betaalt een jaarlijks bedrag om hiervan gebruik te mogen maken.

Rebecca Nunez

Auteur

Mijn naam is Rebecca Nunez, ik schrijf dagelijks over producten in de financiële sector. Tevens ben ik zelf actief in de aandelenmarkt. Naast de functie van auteur draag ik de verantwoordelijkheid van eindredacteur op deze website.

Laatst geüpdatet op: sep 13, 2022 @ 16:01

Wellicht vind je dit ook interessant

Handige en actuele informatie tijdens je zoektocht naar de best passende spaarrekening.

Alternatieve spaarvormen

Bekijk alternatieve spaarvormen of vergelijk op basis van rentes, kenmerken en beoordelingen.